En del av lönekonsultens ordlista
Bruttolöneavdrag, LAS, intermittent. Ja, det finns många svåra ord och termer att hålla reda på! Här delar jag med mig utav 15 ord som jag tyckte var svåra men som jag snabbt fick lära mig när jag började att pluggade till lönekonsult.
Bruttolöneavdrag - Det är när en anställd har valt att ha en lägre bruttolön i utbyte mot en förmån. Minskningen av bruttolönen medför en lägre lönekostnad för arbetsgivaren.
Nettolöneskuld – Det är när en anställds avdrag på lönen är större än själva lönebeloppet. Då uppstår en skuld för den anställde.
LAS - Lagen om anställningsskydd.
Jobbskatteavdrag - Man får en skattereduktion för sin arbetsinkomst.
KU som nu är AGI - Kontrolluppgift men som nu är Arbetsgivardeklaration på individnivå. Man skickar numera in deklaration varje månad istället för 1 gång om året.
FORA – Arbetsgivaren betalar en preliminär avgift till FORA under året till AFA försäkringar, avtalspensionen SAF/LO samt ITP planen. I januari varje år skickar man in utfallet som blev under året. Antingen får företaget betala eller så får man tillbaka.
Beneficium – Det som anses ingå i ett vanligt hushåll får inte utmätas av Kronofogdemyndigheten. Beneficium kallas den del av lösöret i hemmet som undantas vid utmätning.
SINK – Lagen om särskild inkomstskatt. Detta gäller personer som är bosatta utomlands och som får ersättning för arbete utfört i Sverige.
CSR som numera är FOS - Man skickar en förfrågan till Skatteverket för att enkelt få uppgifter om vilka skatteavdrag som ska göras. Detta görs 1 gång om året i januari.
GDPR - General Data Protection Regulation. Dataskyddsförordningen. Man får inte hantera personuppgifter hur som helst längre.
Löneväxling - Man kan löneväxla en del av sin lön till pensionsavsättning. Men man behöver tjäna över 47 748 kr år 2022 för att man inte ska förlora något på sin allmänna pension. Beloppet bestäms av inkomstbasbeloppet. IBB.
Intermittent - Man jobbar mindre än 5 dagar i veckan
Procent regeln - Semesterlön enligt procentregeln används när den anställde har ändrat sysselsättningsgrad mellan intjänande år och semesteråret eller har frånvaro som inte är semesterlönegrundande.
Sammalöneregeln - Semesterlön enligt sammalöneregeln används nästan alltid men när den inte kan användas då används procentregeln. Man behåller sin lön och får ett tillägg.
Tantiem - Det är ett resultat baserat lönetillägg som normalt utgår till personer i företagets ledning.