Medarbetarundersökningar
eNPS, medarbetarundersökning, OSA-enkät, pulsmätning, kärt barn har många namn. Nedan reder jag ut begreppen vad de olika undersökningarna står för.
Medarbetarundersökning
Majoriteteten av medelstora och stora företag har en årlig medarbetarundersökning med ett 50-tal frågor som är lika år från år i alla länder där företaget verkar. Fördelen är att kunna jämföra resultatet mellan åren. Exempel på frågeområden:
- Mål, vision, kultur
- Arbetsmiljö, arbetsförhållande och arbetsuppgifter
- Samarbete och kommunikation
- Ledning och närmaste chef
- Utveckling och förändringsbenägenhet
- Lön och förmåner
Viktigt är att förberedelsearbetet är väl genomfört så att alla bakgrundsfakta blir rätt och att resultatet går att analysera samt att den leverantör/programvara man använder sig av ger förslag på vad som behöver göras för att uppnå ett bättre resultat inom de olika områdena.
Undersökningen ska vara öppen under en begränsad period (ca två veckor är lagom). Det ska vara lätt att svara på undersökningen, via dator eller telefon. Det är också viktigt att resultatet kommer relativt snabbt så att det inte har skett för stora förändringar i organisationen mellan sista svarsdag på enkäten och tills resultatet kommer. Det är viktigt att redovisa resultatet på olika nivåer, en medarbetare vill ju veta resultatet på alla de nivåer ens svar ingår i, t ex företags-, avdelnings-, och teamnivå. Standard brukar vara att inga resultatet med färre än fem svarande redovisas för anonymitetens skull. Varje nivå behöver sen i dialog inom gruppen bestämma sig för vilka förbättringsområden man vill jobba med under det kommande året, tidsbestämma när det ska vara klart och vem som ska göra vad. Helt enkelt en handlingsplan.
eNPS
eNPS =employee Net Promotor Score mäter lojalitet och engagemang hos medarbetarna består oftast av max 10 frågor och brukar genomföras mer frekvent under året. Svaren lämnas anonymt och via dator eller telefon. Resultatet visas ofta som en totalsiffra och ingår också ofta i månadsrapportering som kan jämföras över tid.
Pulsmätning
Kan vara exakt samma sak som eNPS ett mindre antal frågor om lojalitet och engagemang som ställs flera gånger per år. Men en pulsmätning kan också användas under en begränsad period eller som uppföljning av en mer omfattande medarbetarundersökning. Ett exempel är att ställa ett par frågor om och om igen för att se att de åtgärder som vidtagits för en förändring visar om man är på rätt väg.
OSA-enkät
OSA-enkät har sin grund i Arbetsmiljöverkets föreskrift, Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4). Arbetsmiljölagen och föreskriften om Systematiskt arbetsmiljöarbete ställer krav på att arbetsgivaren ska undersöka och förbättra och följa upp arbetsmiljön inom företaget. Med en OSA-enkät undersöker man arbetsmiljön inom följande områden:
- Arbetets organisation, belastning och krav
- Möjligheter att påverka och att få stöd
- Psykologisk trygghet och återhämtning
- Kunskap, utveckling och ledarskap